Het Spel – door Jack London
Op de avond voor hun huwelijk regelt de twintigjarige Jack Fleming stiekem een ringside zitplaats voor zijn geliefde om haar enige rivaal te aanschouwen: “het spel.” Door Genevieve’s angstige ja, aanschouwen we het bokswedstrijd waarbij haar jonge minnaar, “de Trots van West Oakland,” het opneemt tegen de wrede en beestachtige John Ponta. Deze strijd onthult net zoveel over haar eigen aard als over die van Joe, en over de kracht die de twee mannen drijft in hun gewelddadige, noodlottige ontmoeting.
Als reactie op een recensie die hem bekritiseerde vanwege zijn realisme, schreef Jack London: “Ik heb deze ervaringen gehad en het was vanuit deze ervaringen, plus een redelijk intieme kennis van het boksen in het algemeen, dat ik The Game heb geschreven.” Met dit intieme realisme haalde London het boksen uit het rijk van omstreden onderwerpen en zette het op een respectabele literaire koers die loopt van A.J. Liebling tot Ernest Hemingway tot Joyce Carol Oates.
De bekendheid van London’s boksschrijven getuigt van zijn diepgaande invloed op latere literaire commentatoren op de sport, terwijl het verhaal dat The Game vertelt een van de krachtigste en meest suggestieve portretten blijft die ooit zijn gegeven van boksers die gevangen zitten in hun passie.